فی بوو

مرجع دانلود فایل ,تحقیق , پروژه , پایان نامه , فایل فلش گوشی

فی بوو

مرجع دانلود فایل ,تحقیق , پروژه , پایان نامه , فایل فلش گوشی

دانلود تحقیق کامل درمورد نقش مقتضیات زمان و مکان در حقوق کیفرى اسلام

اختصاصی از فی بوو دانلود تحقیق کامل درمورد نقش مقتضیات زمان و مکان در حقوق کیفرى اسلام دانلود با لینک مستقیم و پر سرعت .

دانلود تحقیق کامل درمورد نقش مقتضیات زمان و مکان در حقوق کیفرى اسلام


دانلود تحقیق کامل درمورد نقش مقتضیات زمان و مکان در حقوق کیفرى اسلام

لینک پرداخت و دانلود *پایین مطلب*
فرمت فایل:Word (قابل ویرایش و آماده پرینت)
تعداد صفحه: 22

 

نقش مقتضیات زمان و مکان در حقوق کیفرى اسلامى

چکیده: این پرسش که «حقوق کیفرى اسلامى‏» با ادعاى ثبات شریعت، چگونه مى‏تواند در مبارزه با پدیده‏هاى متغیر جرم و مجرمیت کارا و مؤثر باشد، از جمله پرسشهاى بنیادین در حوزه نظریه‏ هاى حقوقى است که مصلحان اسلامى و نیز اسلام‏ شناسان و مستشرقان، درباره آن بحث و مناقشه کرده‏اند. دراین نوشتار سعى شده برمبناى نظریه قانونى ولایت فقیه و دکترین «نقش تعیین کننده زمان و مکان در اجتهاد» که از سوى حضرت امام خمینى قدس‏ سره مطرح شده است، پاسخى روشمند و جامع براى این پرسش ارائه شود.
گاهى هم به متعلق حکم اولى، عنوان ثانوى عارض مى‏شود; از قبیل: خطا، نسیان، عجز، اضطرار، اکراه، ضرر و حرج. از آنجا که عناوین ثانوى مذکور مفهوم اجتماعى نیز دارند، پس تغییر وتحول در آنها به دلیل تحولات زمانى و مکانى منطقى خواهد بود.

در اینجا بار دیگر این نکته را یادآور مى‏شویم که مقصود از «تغییر حکم‏» در مقوله احکام منصوصه، تغییر حکم به واسطه تغییر موضوع، متعلق یا مصداق است; بدین گونه که موضوع تغییر یافته از تحت‏یک حکم شریعت‏خارج مى‏شود، و حت‏حکم دیگرى از شریعت قرار مى‏گیرد، ولى هر دو حکم باز به عنوان حکم شرعى باقى‏اند. و لذا هرگاه کشف شود که موضوع حکم نخستین دوباره فعلیت‏یافته است، حکم نیز فعلیت مى‏یابد. این وضعیت در واقع «نوعى تغییر در عین ثبات‏» است، و هیچگاه معنایش خروج از قلمرو شریعت نیست.

3. چگونگى تاثیر مقتضیات زمان براحکام مستنبطه کیفرى

مراد از احکام مستنبطه کیفرى، همان آرا، نظریات و فتاواى حقوقدانان اسلامى از ادله شرعى است. در حقیقت احکام مستنبطه کیفرى ثمره اجتهاد فقیه است. حکم استنباطى که به شیوه صحیح (اصولى) به دست آمده باشد، به منزله حکم واقعى خداست و حجیت واعتبار شرعى دارد. به این قسم از احکام، احکام ظاهرى یا اجتهادى نیز اطلاق مى‏شود. با توجه به این واقعیت که نصوص کیفرى دین ثابت و محدود است و تفسیرها و استنباطات فقیهان اسلامى تحول پذیر و پایان‏ناپذیر است، مى‏توان دریافت که احکام مستنبطه کیفرى باید تشکیل دهنده قسمت عمده حقوق کیفرى اسلامى باشد.

فرایند اجتهاد - همچون دیگر معارف بشرى - در بسترزمان و مکان واقع مى‏شود. طبیعى است که با تغییر و تحول در این بستر، فهم فقیه متاثر گردد. از آنجا که اغلب نصوص دینى تفسیر پذیرند و از باب ظهورات حجیت مى‏یابند، قبول اثرپذیرى اجتهاد از مقتضیات زمان ومکان، آسانتر مى‏نماید. مضاف براینکه مقتضاى عقیده «تخطئه‏» میان حقوقدانان شیعه، همین است. توجه به «تاریخ‏» فقه اسلامى نیز شاهدى قوى و محکم براصل تحول اجتهاد در اثر مقتضیات زمان است. البته، ما از تحول‏پذیرى نسبى عدالت کیفرى اسلامى سخن مى‏گوییم، و از تحول بخشهایى از نصوص که داراى ترابط و تلائم منطقى با تحولات خارجى زندگى بشر است، دفاع مى‏کنیم. و برهمین مبنا، در مقدمه مقاله آوردیم که در حقوق کیفرى اسلامى حوزه ثابت هم داریم.

ابعاد تاثیر مقتضیات زمان ومکان در احکام مستنبطه کیفرى متعدد است. گاهى اوقات ممکن است که حقوقدان اسلامى در مواجهه با رویدادها، تحولات و مسائل زمان و مکان «منفعل‏» شود، و در نتیجه بدون درنگ و تعمق سخن از نوسازى حقوق‏اسلامى و قبول اقتضائات نوین به زبان آورد. تاریخ تحولات حقوق کیفرى اسلامى بویژه در دهه‏هاى اخیر، شاهد چنین حقوقدانانى بوده است; کسانى که به سبب تغییر محیط، اوضاع و احوال جدید و فشار افکار عمومى و جو داخلى و خارجى بدون یک کار اجتهادى از فتواى خود دست‏برداشته‏اند، و به اصطلاح جوزده شده‏اند. این افراد به جاى بازاندیشى، راه انکار و اخفاى فتاواشان را برگزیده‏اند. مصداق این گونه تاثیر زمان را مى‏توان در فتاواى منسوب به دکتر حسن‏الترابى، رئیس کنونى کنگره ملى سودان و متفکر نواندیش اسلامى، مشاهده کرد. از ایشان نقل شده است (احمدى، 1374، ج‏1، ص 74):

«مرتد از اسلام حد ندارد و هیچ‏گونه عقوبتى بر اونیست، زانى محصن رجم ندارد، و شارب خمر حد ندارد.»

کاملا پیداست که چنین تاثیر روانى واحساسى، بسختى با شرط عدالت و تقوا که شرط لازم فقاهت مى‏باشد، قابل جمع است.

از این جنبه از تاثیر نامقبول که بگذریم، نوبت‏به تاثیر زمان ومکان برفرایند منطقى اجتهاد مى‏رسد. به هر حال، اگر ما اجتهاد فقهى و عملیات استنباطى حقوقدان اسلامى را یک فعالیت ترکیبى شامل: «حکم شناسى‏» و «موضوع شناسى‏» بدانیم، در نتیجه تاثیر زمان و مکان در هر دو بخش از این فعالیت قابل پیگیرى است. قابل ذکر است که تفاوت این تاثیر از بحث پیشین که درباره مجرد تغییر موضوع، مصداق یا متعلق حکم بود، در عنصر «آگاهى و شناخت‏» فقیه به تحولات و تغییرات است. یعنى، در اینجا بحث در خصوص تاثیر زمان ومکان بر «فهم‏» شریعت است، که از طریق فهم و شناخت موضوع حکم شرعى و خود حکم صورت مى‏گیرد. مجموع آگاهیها و شناختهاى خارج از نصوص فقیه‏از جمله مصادیق بارز مقتضیات زمان ومکانند، و در فهم دقیقتر و کاملتر مفاهیم به کار رفته در نصوص دینى مؤثرند. استاد شهید مطهرى درباره موضوع شناسى مى‏گوید (مطهرى، 1361، ص‏100):

«فقیه و مجتهد کارش استنباط و استخراج احکام است، اما اطلاع واحاطه او به موضوعات و به اصطلاح طرز جهان بینى‏اش، در فتواهایش زیاد تاثیر دارد. و فقیه باید احاطه کامل برموضوعاتى که برآن فتوا صادر مى‏کند، داشته باشد.»

پاره‏اى محققان در تفسیر این پیام امام قدس‏سره که «اجتهاد مصطلح در حوزه‏ها کافى‏نمى‏باشد»، مى‏گویند که مراد امام از ناکافى بودن اجتهاد مصطلح، ناکافى بودن موضوع شناسى موجود در حوزه‏هاى علمیه است (فنایى، 1374، شماره 5، ص‏95; ایزد پناه، 1374، ج‏5، ص‏75).

بدین ترتیب، نقش مقتضیات زمان ومکان در تحول موضوع‏شناسى و در گسترش و تعمیق شناخت فقیه نسبت‏به آنها، انکار نشدنى است. به میزانى که کم و کیف معلومات فقیه درباره موضوعى بیشتر و عمیقتر مى‏شود. فتواى او نیز اتقان و اعتبار بیشترى مى‏یابد. این نوع موضوع‏شناسى، در مقام فهم حکم شرعى و اجتهاد - نه در مقام عمل به حکم شرعى و تقلید- صورت مى‏پذیرد. از این نظر، علوم مربوط به آن از «مبادى اجتهاد» قلمداد مى‏شوند.

مقتضیات زمان ومکان چه درشناخت موضوعات مستنبطه کیفرى (4) همچون: زنا، بى‏حجابى، مرتد و قذف، و چه در شناخت موضوعات غیرمستنبطه کیفرى همچون: ضرر، رشوه، خطا، عمد، دفاع مشروع و تسبیب مؤثر است.

براى مثال در موضوعات مستنبطه‏اى مثل: دیه چیست و مقدار آن چقدر است؟ قصاص در کجا ثابت است؟ میزان و نصاب سرقت چه اندازه است؟ قذف چیست؟ محصن کیست؟ و محاربه چیست؟، مقتضیات زمان و مکان در شناخت مفاهیم به کار رفته در آنها مؤثر است. همچنانکه توجه به شرایط و مقتضیات زمان، در نظر گرفتن محیط صدور نص‏دینى، دقت نسبت‏به اختلاف مکان روایات یا مکان راوییى که از امام سؤال کرده است، و شناخت‏شان نزول، در تبیین هر چه بهتر و کاملتر موضوع نقش دارند. و چه بسا فقیه بالحاظ عنصر زمان ومکان و اقتضائات آن، در مراجعه مجدد به نص شرعى، قیود و شرایطى را بیابد که تاکنون از دید خود او و دیگر مجتهدان مخفى بوده است.

از سوى دیگر، در پرتو توجه به مقتضیات زمان، امکان کشف ملاکات و مناطات احکام پدید مى‏آید. براى مثال، پاره‏اى از فقیهان معاصر در مورد دیه قتل عمد و حکم به تخییر در پرداخت آن از یکى از انواع ششگانه، ملاک حکم راتساوى قیمتها دانسته‏اند. لذا، به نظر آنان در زمانى یا مکانى که تساوى وجود نداشته باشد، حکم به تخییر هم وجود نخواهد داشت. بنابراین، در زمان فعلى که ارزش انواع دیه نابرابر است، لازم مى‏نماید قیمت‏شتر را- که قیمت پایه بوده است - محاسبه و پرداخت کرد (مرعشى شوشترى، 1372، شماره 4و5، ص‏189).

ابزار مجتهد براى شناخت موضوعات غیر مستنبطه، عرف، لغت‏یا نظریات کارشناسى است. «عرف‏شناسى‏» امروزه به عنوان یک رشته تخصصى از جامعه شناسى درآمده، و داراى روش تحقیق خاصى است. شیوه‏اى که تاکنون در میان حوزویان معمول بوده است، درمقابل این گونه پژوهشهاى علمى عرف‏شناختى، اعتبار و دقت‏کمترى دارد. مواردى همچون: آگاهى از ویژگیهاى: محیطى، معیشتى، فرهنگى، سیاسى و اجتماعى زمان صدور نص، و کشف شیوه زندگى در آن عصر و نیز آشنایى با ویژگیهاى عینى و ذهنى راویان حدیث که در فهم درست و دقیق موضوعات عرفى مؤثرند، امروزه از طریق دانشهاى خاصى همچون: تاریخ، جغرافیا، روان‏شناسى، جامعه‏شناسى، انسان شناسى، مردم شناسى به دست مى‏آیند. از این‏رو، توسل به صرف، نحو، اصول فقه، منطق صورى و تفسیر لفظى، چندان کفایت نمى‏کند. خلاصه آنکه علوم تجربى از رهگذر موضوع شناسى، نقشى تعیین‏کننده و کلیدى درفهم حکم شرعى و عمل به آن دارند. در واقع، برجسته‏تر شدن نقش علوم تجربى در اجتهاد که از طریق موضوع شناسى صورت مى‏گیرد، یکى از قلمروهاى اساسى تاثیر مقتضیات زمان و مکان در اجتهاد است (غرویان،1373، صص‏9-10). با کمک علوم جنایى تجربى جدید، همچون: جرم شناسى، کیفرشناسى، بزه دیده شناسى، جامعه شناسى جنایى، روان‏شناسى جنایى، روان پزشکى جنایى، علوم جرم‏یابى، پلیس علمى و پزشکى قانونى، کشف تغییر - بیرونى یادرونى - موضوع و احراز صدق مفاهیم موضوعات کهن کیفرى برموارد جدید و نوپیدا، آسان مى‏شود.

این فقط قسمتی از متن مقاله است . جهت دریافت کل متن مقاله ، لطفا آن را خریداری نمایید


دانلود با لینک مستقیم


دانلود تحقیق کامل درمورد نقش مقتضیات زمان و مکان در حقوق کیفرى اسلام
نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.