درمان اعتیاد یک فعالیت چند وجهی است و قطعا با درمان جسم بیمار به تنهایی به نتیجه مطلوب نمیرسد به همین علت تقریبا همه کارشناسان درمان اعتیاد معتقدند که باید در کنار سم زدایی و درمان دارویی بیمار حتما روشهای روان درمانی، کار درمانی، تقویت اراده و به خصوص همکاری نزدیکان و خانواده بیمار لازم و ضروری است.
اثر بخشی این نوع درمان در کنار درمان دارویی به قدری اهمیت پیدا کرده که اخیرا روش درمان غیر دارویی اعتیاد هم مطرح شده است.
مهرداد احترامی، مدیر کل پیشگیری و امور اعتیاد بهزیستی میگوید: برنامه درمان غیر دارویی اعتیاد از امسال در سراسر کشور اجرا می شود، اساس این برنامه استفاده از روشهای روانشناختی، آموزشهای اجتماعی، روان درمانی فردی و جمعی، آموزش خانواده، کار درمانی و کمک به اشتغال و استقلال مالی فرد معتاد است.
به گفته این مسئول، درمان با متادون تا 95 درصد با عود مجدد اعتیاد مواجه میشود اما بازگشت معتاد ترک کرده به اعتیاد در روش غیر دارویی به مراتب کمتر است، به همین علت گسترش این روش جدید به عنوان استراتژی اصلی بهزیستی برای درمان معتادان کشور در نطر گرفته شده است.
احترامی میگوید: برای درمان هر فرد معتاد به روش غیر دارویی در مراکز دولتی سالانه حدود 150 هزار تومان و در مراکز خصوصی بین 300 تا 450 هزار تومان هزینه میشود.
پیشگیری بهتر از درمان است
مسئله پیشگیری از بروز بیماری اعتیاد قبل از وقوع آن یکی از اضلاع مثلث، مبارزه با عرضه، درمان معتادان و پیشگیری از اعتیاد در ایران است اما عملا موضوعی است که در درجه دوم اهمیت قرار گرفته و در عمل اقداماتی که در این زمینه انجام شده است چندان چشمگیر نیست.
به نظر میرسد هنوز اهمیت سالم نگه داشتن انسانها قبل از اینکه در دام اعتیاد بیفتند امری لوکس و تفننی و گاه بی فایده تلقی می شود به همین علت انرژی زیادی در این بخش صرف نمیشود و برنامه مشخصی در این زمینه از سوی ستاد مبارزه با مواد مخدر و دیگر دستگاههای اطلاع رسانی و تبلیغاتی کشور که در آموزش مردم و حساس کردن افکار عمومی نقش دارند، اعلام نشده است.
حداکثر کاری که برای پیشگیری از اعتیاد در جامعه به خصوص برای گروه هدف و در معرض خطر این بیماری که نوجوانان و جوانان هستند انجام شده است توزیع یکسری جزوات و بروشورهای آموزشی در مدارس ودانشگاههاست که در آن به مضرات مصرف مواد مخدر و هشدار خطر مصرف این مواد اشاره شده است، مطالبی که آگاهی آن در بین نسل امروز تا حد زیادی وجود دارد بنابراین تکرار آن به این شکل اثر چندانی ندارد.
به نظر میرسد برای پیشگیری موثر از بروز اعتیاد در بین نسل امروز باید به علل و ریشههای گرایش نوجوانان و جوانان به این مواد توجه شود، اگر چه دسترسی آسان و ارزان این مواد یکی از علل مصرف آنهاست اما مصرف مواد مخدر از سوی جوانان با توجه به انگ اجتماعی و طرد شدن آنها از خانواده مسئلهای است که در مقابل دسترسی آسان به این مواد یک عامل بازدارنده است.
اما واقعیتهای جامعه نشان میدهد مصرف مواد مخدر به خصوص قرصهای روانگردان و محرک که در بین نسل امروز به "قرصهای شادی آور" معروف شده است چندان هم قبیح نیست و حتی در بین گروهی از جوانان یک نوع کلاس و ارزش هم محسوب میشود و این همان خطر رو به گسترشی است که باید به ریشههای آن و روشهای مبارزه با آن توجه کرد.
فاصله گرفتن جوانان از والدین به دلایل مختلف و غفلت پدران و مادران از زندگی فرزندانشان به هر دلیل اعم از گرفتاری شغلی یا نداشتن دانش برقراری ارتباط موثر با فرزندان یکی از علل مهم گرایش جوانان به شرکت در مجالس پارتی و شادی با دوستان و مصرف قرصهایی است که به صورت کاذب به آنها شادی موقت بدهد.
در مورد مواد مخدر سنتی نیز همین مسائل با ویژگیهای خاص خود صدق میکند اکثر کسانی که به سمت مصرف مواد مخدر رو می آورند و به بیماری اعتیاد گرفتار میشوند به نحوی با یکی دیگر از انواع بیماریهای روانی مانند، افسردگی، اضطراب و استرس دست و پنجه نرم میکنند یا از تنها یا یک نوع شکست در زندگی در رنجند.
حمید صرامی، مدیر کل سابق فرهنگی و پیشگیری ستاد مبارزه با مواد مخدر میگوید: مهمترین اقدامی که برای پیشگیری از بروز اعتیاد در بین جوانان و انحرافات اجتماعی آنها میتوان انجام داد، کمک به نزدیک شدن آنها به خانواده، افزایش نشاط در خانواده و آموزش مهارتهای زندگی به آنان و والدینشان در مورد چگونگی رفتار در هنگام بروز مشکلات و پرهیز از رفتارهای خشن و تحکم آمیز در خانواده است.
صبحت کردن والدین با فرزندان مانعی در برابر اعتیاد
وی میافزاید: اگر ارتباط خوبی بین والدین و فرزندان در خانواده بر قرار باشد و در عمل والدین با فرزندانشان دوست باشند و آموزش لازم را برای برخورد درست با فرزندانشان ببینند، نوجوانان و جوانان ما در مقابل هر گونه انحراف اخلاقی و گرایش به مصرف مواد مخدر و محرک مصونیت پیدا میکنند به طوری که حتی این مواد به
رایگان و فراوان هم در اختیارشان باشد به سمت آن نمیروند او حتی اصطلاح خاصی را به کار می برد و میگوید: اگر خانواده ها مهارت لازم برای برخورد با فرزندانشان را بیاموزند حتی اگر باران مواد مخدر هم ببارد کسی خیس نمیشود.
شامل 9 صفحه فایل word قابل ویرایش
دانلود مقاله ترک اعتیاد فقط با همکاری خانواده و جامعه میسر است