استفاده از تکنولوژیهای نوین با قابلیتهای بیشتر، یکی از روشهای بهبود کیفیت و اقتصاد تولید، برتری در رقابت با سایر تولیدکنندگان و در اختیارگرفتن بازار میباشد. در صنایع پتروشیمی، خصوصاً در خاورمیانه به دلیل وجود تولیدکنندگان متعدد و رقابت نزدیک کشورهای تولیدکننده مواد پایه، استفاده از تکنولوژیهای نوین بسیار به صرفه خواهد بود. یکی از این روشها تبدیل متانول به الفین میباشد که علاوه بر نو و اقتصادیبودن آن دارای امتیازات ویژهای برای کشورهایی است که از گاز طبیعی به عنوان خوراک پتروشیمی استفاده میکنند. در این مطلب به معرفی این تکنولوژی و مزایای استفاده از آن اشاره شده است:
تیلن و پروپیلن مهمترین الفینهای پایه میباشند که جهت ساخت پلیمرهای مختلف، بازارهای بزرگی را به خود اختصاص دادهاند. این دو مونومر امروزه از طریق کراکینگ گرمایی هیدورکربنهای اشباعشده همچون اتان بدست میآیند.
تبدیل اتان به الفینهایی نظیر اتیلن و پروپیلن، در سالهای آتی با مشکلاتی قابل توجه روبرو شده است. عمده این مشکلات، تامین اتان برای واحدهای روبه رشد پتروشیمی از منابع هیدورکربوری و اشباع بازار برخی مشتقات این مواد نظیر پلیاتیلن و اتیلن میباشد. این مسائل در کنار یکدیگر نیاز به تکنولوژی جدیدی را که از محدودیتهای فرآیند کراکینگ گرمایی عاری باشد، ایجاد نموده است.
یکی از این فرآیندها تبدیل کاتالیستی ترکیبات متوکسی نظیر متانول و یا دیمتیلاتر به مخلوط الفینها میباشد. این پروسه که MTO یا "متانول به الفین" نام دارد، متانول خام را به اتیلن و پروپیلن تبدیل مینماید. در طی این فرآیند ابتدا در مرحله اول، گاز طبیعی به متانول خام تبدیل میگردد و در مرحله دوم متانول حاصله از طریق یک واکنش کاتالیستی به اتیلن و پروپیلن تبدیل میگردد. از عمده ویژگیهای این فرآیند تبدیل عمدهترین جزء گاز طبیعی (متان) به الفین میباشد. متان حدود 90 درصد از گاز طبیعی را تشکیل میدهد, از اینرو تبدیل آن به الفین بسیار پرصرفه میباشد. اتیلن و پروپیلن تولیدی با خلوص بالای 97 درصد بوده و میتوان آنرا بهراحتی جدا ساخته و به واحد پلیمرسازی فرستاد.
در شکل زیر شمایی از روشهای موجود تولید اتیلن و پروپیلن و مشتقات آنها ارائه شده است.
شامل 5 صفحه فایل WORD قابل ویرایش
دانلود مقاله تکنولوژی جدید تبدیل متانول به الفین و مزایای آن برای پتروشیمی کشور