تاثیر برخی کودها بر میزان اسانس و اثرات قارچ کشی اسانس گیاه دارویی ریحان (نمونه موردی:قارچ رایزوپوس استولونیفر)
نویسندگان:
خلاصه مقاله:
گیاه ریحان سبز ) Ocimum basilicum L. ( متعلق به خانواده نعناع) Lamiaceae (گیاهی است علفی و یکساله، وحاوی اسانس بااثر ضد میکروبی که در صنایع دارویی کاربرد دارد. میزان اسانس و اجزای اسانس این گیاه، تحت تاثیر عوامل محیطی قرا دارد. اینپژوهش به بررسی مقایسه ای اثرات کودهای ورمی کمپوست ، کودگاوی وکود اوره برصفت کمی )میزان اسانس( و صفت کیفی)میزانتاثیر اسانس حاصل از تیمارهای مختلف کودی از نظر مقایسه اثرات قارچ کشی اسانس بر قارچ رایزوپوس استولونیفر ( می پردازد.در بخش اول این تحقیق گیاه ریحان در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی تحت تیمارهای کودی مذکور و 3تکرار در مهر ماه 1331 در محیط گلخا نه در شهرستان بم کشت شد. نتایج حاصل از تجزیه داده ها نشان داد که از نظر درصد اسانس اندام های هوایی، تیمار کوداوره برتری معنی دار نسبت به سایر تیمارها داشت. هم چنین چهار جزء ) متیل کاویکول، لینالول، اوژنول، 1و 8 سینئول( تحت تاثیر کودهای مختلف نسبت به تیمار عدم کوددهی افزایش معنی دار نشان دادند. در بخش دوم این پژوهش تاثیر اسانس حاصل از هر تیمار به همراه محیط شاهد) بدون اسانس( وتیمار حلال تویین) 6 تیمار( در قالب طرح کاملا تصادفی با 3 تکرار در محیط آزمایشگاه بر رویمحیط کشت PDA بر رشد قارچ رایزوپوس استولونیفر به روش اختلاط اسانس با محیط کشت و اندازه گیری قطر رشد میسیلیوم انجام شد. نتایج بیانگر تاثیرمثبت اسانس ریحان در کنترل قارچ رایزوپوس استولونیفر و برتری معنی دار اسانس حاصل از تیمار ور می کمپوست نسبت به سایر اسانس ها در روش اختلاط جهت کنترل این قارچ بود. هم چنین اسانس های حاصل از تیمار های بدون مصرف مود و کود اوره و کود گاوی اختلاف معنی دار نشان ندادند.
کلمات کلیدی:
ریحان ، اسانس، کود، رایزوپوس استولونیفر
تاثیر برخی کودها بر میزان اسانس و اثرات قارچ کشی اسانس گیاه دارویی ریحان (نمونه موردی:قارچ رایزوپوس استولونیفر)