در سال 1330 خورشیدی که پسر بزرگ ملک المتکلمین دکتر مهدی (خان) ملک زاده سناتور بود نسبت به پدرش خویشادای وظیفه کرده و مجسمه تمام قد پدر خود را با کمک شهرداری شاخته و آن را در میدان حسن آباد قرار داد و هنگام پرده برداری از روی مجسمه مزبور از وکلای مجلس،سناتورها،اعیان واشراف تهران نیز دعوت به عمل آورد.چند سال مجسمه مزبوردر چهار راه حسن آباد سر پا بودو چون نام ملک المتکلمین نصرالله و قریب الذهن با کلمه نصرالدین بود مردم در این مدت نام او را ملانصرالدین گذاشته بودند و می گفتند مجسمه ملانصرالدین.پس از مرگ سناتور ملک زاده - بانی مجسمه – در سال 1336 خورشیدی بلافاصله مجسمه از طرف شهرداری پایین آورده شد و به جای دیگری منتقل گردید.
ساختمانهای قدیمی بخش جنوبشرقی میدان که شبیه سازههای سه سوی دیگر میدان بودهاند در دوره پهلوی دوم تخریب شدند وبه جای آن ساختمانی با نمای نوین تمام شیشهای ساخته شد .این ساختمان متعلق به بانک ملی ایران است و تازگیها در پی بازسازی بناهای این میدان در جلوی ساختمان نوین بانک، سازهای نمایشی شبیه سازههای قرینهای که در طرفین دیگر وجود دارند ساخته شدهاست تا تمامیت فضای معماری میدان تا حدی بازگردد البته چند پاساژ و مغازه در زیر آن هنوز پابرجاست. بانک با ایجاد طبقهای در بالای ساختمان، به فضای خود افزوده است..
در این میدان علارقم سادگی در الگوی حرکت و قابل پیش بینی بودن مسیر ها تشخیص نوع راهها مشکل است که دلیل اصلی آن هم وجود چهار بنای متقارن در اطراف میدان است . (البته در سمت جنوب شرقی به دلیل وجود بانک این مسئله کمتر خود را نشان می دهد )
دانلود پاورپوینت تحلیل فضای شهری میدان حسن آباد تهران در50 اسلاید