
دستگاههای فانکشنال و ثابت در مطالعات بسیاری جهت بررسی چگونگی نحوة عمل آنها در درمان ناهنجاریهای کلاسII مورد مقایسه قرار گرفته اند. هدف از این مطالعه تعیین اثرات دستگاه Bionator بر روی رشد مندیبل در 3 گروه متفاوت رشد صورتی میباشد. (Normal Bite Deep Bite , Open Bite) سفالوگرام لترال قبل و بعد از درمان 30 بیمار ساله (7 دختر و 23 پسر ) دارای ناهنجاری کلاس II ، Div1 در سه گروه 10 نفری که با دستگاه Bionator درمان شده بودند، بررسی شد. متغیرهایtoSN 1 ، IMPA ، SNA ، SNB ، ANB ، طول فک بالا و فک پائین ، ارتفاع قدامیفوقانی صورت ، ارتفاع قدامیتحتانی صورت ، ارتفاع قدامیفوقانی صورت نسبت به قدامیتحتانی صورت ، ایندکس جارابک ، زاویه SN-MeGo ، آنالیز wits ، میزان اورجت و اوربایت در هر گروه قبل و بعد از درمان اندازه گیری شد. جهت تحلیل نتایج از آزمونهای آماری ANOVA , Paired T Test ، کروسکال والیس ، آزمون رتبه ای ویلکاکسون و آزمون مانویتنی استفاده شد. بزرگنمایی اندازه های خطی محاسبه گردید. تغییرات متغیرها در 3 گروه مقایسه و معنی دار بودن آنها با آزمونهای
ANOVA, Paired T Test ، کروسکال والیس ، آزمون رتبه ای ویلکاکسون و آزمون مانویتنی سنجیده شد. سن بیماران در 3 گروه درمانی تفاوت معنی داری نداشت. در هر 3 گروه SNA و ANB کاهش ، ایندکس جارابک افزایش، اورجت کاهش نشان داد که از نظر آماری معنی دار بود.
شاخص Wits افزایش، تمایل اینسایزور بالا کاهش ، طول فک پائین و بالا و تمایل دندانهای قدامیپائین افزایش و اوربایت کاهش نشان داد که از نظر آماری معنی دار نبود.
در درمان ناهنجاری کلاس II تغییرات هم بصورت دنتال و هم بصورت اسکلتال مشاهده شد ولی تغییرات دنتال در زاویه IMPA و تغییرات اسکلتال بصورت افزایش ایندکس جارابک مشاهده شدند.
دستگاه Bionator با توجه به کاهش میزان اورجت و زاویه ANB و تصحیح رابطه مولرها در تصحیح کلاس II اسکلتال بیماران هر سه گروه موفق بود.
به عنایت تغییرات متغیرهای عمودی رشد فک پائین (که در این مطالعه SN-MeGo ، ایندکس جارابک و نسبت ارتفاع قدامیفوقانی به قدامیتحتانی صورت میباشند ) میتوان به نفع بیمار Bionator را برای هر سه مورد رشد فک پائین بکار برد، ولی در میزان ریلیف کردن یا نکردن آکریل، کنترل بیماران و توجه به مدت زمان نگاهدارنده دستگاه پس از کسب اهداف درمانی دقت نمود.
...
مطالعات مقایسه ای بسیاری برای درمان ناهنجاری کلاس II توسط دستگاههای ثابت و انواع متفاوت دستگاههای فانکشنال در سنین رشد انجام شده است. در بیشتر این مطالعات نوع دستگاهها، نمونه گیری، زمان درمان و پیگیری بیماران با یکدیگر تفاوت دارد.
عده ای جهت مقایسه از دستگاه ثابت Edge wise , light wire(5،1) و عده ای از دستگاه Begg (7،6) و از دستگاههای فانکشنال مثل فرانکل،(5،4،2،1) Herbst (7) و اکتیواتور(8،5) استفاده نموده اند و عده ای دیگر دستگاههای خارج دهانی(10،9،2) و یا کلاس II الاستیک(7،2) را با دستگاههای فانکشنال مقایسه کرده اند.
در مطالعات فوق تغییرات درمانی توسط سفالوگرام لترال بررسی شده است(7،6،5،3،2،1). عده ای تغییرات را بیشتر دندانی و عده ای تغییرات را اسکتال مشاهده کرده اند(14،9،1).
در این مطالعات مقایسه ای انجام شده به دستگاه Bionator اشاره ای نشده است. به همین جهت در این تحقیق در نظر است سفالوگرام لترال بیماران دارای ناهنجاری کلاس II که با استفاده از دستگاه فانکشنال Bionator در سه گروه رشدی Open Bite , Deep Bite , Normal Bite درمان شدهاند بررسی شده ، تغییرات دندانی و اسکلتال آنها مقایسه شود.
تاریخچه
آقای Kingsley که یکی از ارتودنتیست امریکایی در سال 1879 با ابداع اولین دستگاهی که مندیبل را به سمت قدام موقعیت میداد، مشهور شده است، به هر حال اکثراً معتقدند اولین دستگاه فانکشنال متحرک یعنی monobloc در سال 1902 در فرانسه توسط Robin اختراع شد. سه سال بعد در کنگره دندانپزشکی در برلین Horbst یک دستگاه ثابت pin and tube را برای قرار دادن مندیبل در موقعیت قدامیمعرفی نمود. معروفترین دستگاه فانکشنال Activator به طور مستقل توسط Andresen در دانمارک در سال 1908 ساخته شد و بعداً در نروژ توسط همکار وی Hauple اصلاح گردید. ابتکاری جدیدتر در طراحی دستگاه فانشکنال در آلمان توسط Frankel ارائه شد و در سال 1966 معرفی گردید. این طرح دستگاهی منحصر بفرد بود چرا که اساساً tissue-borne بوده و جای تکیه بر دندانها به طور عمده در وستیبول بر روی بافتها تکیه داشت. متعاقب معرفی این دستگاه، طرحهای اصلاح شدة بیشماری از دستگاههای متحرک فانکشنال ارائه گردید. تمام این دستگاهها مندیبل را در موقعیت قدامیتحتانی قرار داده و با این هدف که فشاری که توسط عضلات و بافت نرم برای reposition نمودن فک به سمت عقب و موقعیت اولیه خودش اعمال میشود رشد فک را به منظور تصحیح مشکل کلاس II اسکلتال اصلاح میکند.
موارد استفاده و اهداف درمان با دستگاههای فانکشنال
دستگاههای فانکشنال ClII به منظور قرار دادن مندیبل در یک موقعیت قدامی و تحتانی برای تحریک یا تسریع رشد مندیبل طراحی شده اند. از لحاظ تئوری هدایت کندیلهای مندیبل به خارج از حفرة گلنوئید فشار اعمال شده روی غضروفهای کندیلی در حال رشد فعال را کاهش داده میزان رشد داخل غضروفی را بیشتر از حد نرمال افزایش میدهد.(11) اگر چه هدف دستگاه فانکشنال بطور اولیه افزایش رشد قدامیو تحتانی مندیبل میباشد ولی آنها معمولاً به نحوی طراحی شده اند که از رویش اکلوزالی و مزیالی دندانهای خلفی ماگزیلا ممانعت به عمل آورده و رویش مزیالی دندانهای خلفی مندیبل را ترغیب مینماید. دستگاه بایستی در طول مدت زمان کافی در خلال دوران رشد فعال مندیبل مورد استفاده قرار گیرد. اندیکاسیون ایده آل برای استفاده از این دستگاه در تصحیح مال اکلوژن ClII اسکلتال در موارد deficiency مندیبل میباشد. علاوه بر deficiency مندیبل همراه با تکامل نرمال ماگزیلا وضعیت مناسب دیگری برای درمان با دستگاه فانکشنال در مواردی است که ارتفاع صورت نرمال بوده یا بطور خفیف کاهش یافته است ؛ چرا که از لحاظ تئوری اکثر این دستگاهها رویش دندانهای خلفی مندیبل را ترغیب مینمایند. اندیکاسیون اپتیمال دیگر برای دستگاههای فانکشنال، پروتروژن مختصر انسیزورهای ماگزیلا و مندیبل میباشد، در نهایت اینکه همانند درمان با هدگیر بیمار باید دارای رشد مندیبولری فعال، بطور عمده در جهت قدامیباشد، توجه به این مطلب حائز اهمیت میباشد که اگر چه ممکن است موارد استفاده از دستگاههای فانکشنال و هدگیرها مختصری متفاوت باشد ولی مقایسه اثرات درمانی آنها نتایج مشابهی را ارائه میدهد.
انواع دستگاه فانکشنال : دستگاه فانکشنال واژه ای شایع برای طیف وسیعی از دستگاهها میباشد که اکثر آنها به نحوی طراحی شده اند که به واسطة قرار دادن مندیبل در یک موقعیت قدامیو تحتانی که از لحاظ تئوری رشد مندیبل را افزایش میدهد منجر به تصحیح روابط ClII اسکتال میشوند. تمام دستگاههای فانکشنال وسایلی داخل دهانی بوده و تقریباً همه آنها tooth-borne یا ساپورت شونده توسط دندان میباشند به غیر از چند استثناء این دستگاهها متحرک بوده و به طور عمده شامل اجزاء آکریلی و سیمیبرای گیر (retention ) و ساپورت میباشند. اگر چه تنوع زیادی در انواع مختلف دستگاههای فانکشنال وجود دارد، بطور معمول آنها را میتوان به سه نوع تقسیم نمود:
1-removable tooth borne
2- removable tissue-born
3- fixed tooth borne
شایعترین دستگاههای فانکشنال ، دستگاههای متحرک tooth-borne شامل: 1- Activator 2- Bionator 3- Twinblock میباشد. به منظور نیل به اثرات دندانی و اسکلتال مطلوب، این دستگاهها وابسته به کشش بافتهای نرم میباشد که این کشش بواسطة قرار گیری قدامیو تحتانی مندیبل و فعالیت عضلانی ایجاد شده به دلیل تلاش مندیبل برای بازگشت به موقعیت اولیهاش حاصل میشود. معمولاً چنین است که اکتیویتور شامل یک اسپلینت آکریلی بزرگ همراه با یک فلنج لینگوالی بزرگ برای حفظ مندیبل در وضعیت قدامیو تحتانی میباشد . دستگاه اولیه به طور شل به واسطة لبیال بوماگزیلا و ترانس پالاتال آرچ به منظور ایجاد ساپورت در محل خود نگه داشته میشود. هدف از چنین گیر مختصر بر طبق این نظریه بود که فانکشن مداوم با استفاده از فعالیت عضلانی برای حفظ فعال دستگاه در محل، اثرات درمان را تشدید میسازد. این خصوصیت باعث ارائه واژه های دستگاه فانکشنال و activator گردید. تراشهایی در آکریل برای هــدایت رویش دندانهای خلفی به منظور کمک به تصحیح اکلوژن Cl II انجام میشود. دندانهای خلفی ماگزیلا به رویش دیستالی اکلوزالی و باکالی ترغیب شده ، در حالیکه دندانهای خلفی مندیبل به سمت مزیال واکلوزال هدایت میشوند.
نوع دیگری از اکتیوتیور حاصل اصلاحات صورت گرفته در آن توسط Harvold در دانمارک و Woodside در کانادا بود. این اصلاحات شامل افزایش باز شدگی مندیبل به منظور بهبود گیر Retention و افزایش کشش بافت نرم بود. بعلاوه، به جای facet های خلفی از آکریل اینتراکلوزال برای جلوگیری از رویش دندانهای خلفی ماگزیلا وایجاد فضا به منظور رویش بدون مانع دندانهای خلفی مندیبل استفاده شد. همچنین پوشش آکریلی روی لبة انسیزال انسیزورهای مندیبل برای به حداقل رساندن پروترکشن این دندانها در طی درمان ، قرار گرفت. از آکریل کامیبه جای وایر عبور کننده از عرض کام استفاده شد. سپس فنرهای محصور شده در آکریل تعبیه شد تا دستگاه را به سمت جلو جابجا کرده بیمار را مجبور سازد تا بطور فعال برای حفظ دستگاه در محل فانکشن انجام دهد. تغییرات دیگری نیز در دستگاه ها صورت گرفته است که از طرح پایه عدول نمیکند، این تغییرات شامل 1- حذف فنرهای جابجا کننده ، 2- جایگزینی لبیال بوماگزیلا با labial torquing spring 3- اضافه نمودن کلاسپهای مولری 4- اضافه کردن پدهای لبی یا گونه ای به منظور برداشتن فشار لب یا گونه از روی دندانها 5- اضافه نمودن اجزاء فعال مانند پیچهای اکسپانشن برای فعال شدن در بعد عرضی یا قدامی- خلفی 6- فنرهای برای tipping دندانها میباشند.
این تغییرات زیاد فرصت کافی برای کشف و نامگذاری دستگاههای جدید فراهم کرد.
...
فهرست مطالب
عنوان صفحه
چکیده................................ 2-1
مقدمه (بیان مسئله)................... 3
تاریخچه............................... 18-4
بازنگری منابع موجود.................. 24-19
اهداف................................ 25
متغیرهای تحقیق......................... 26-25
جامعه مورد بررسی تجربی................ 27
روش کار انواع تحقیق................... 29-27
یافته ها (جداول- نمودارها)............ 38-29
بحث................................... 44-39
نتیجه گیری............................ 44
محدودیت ها و پیشنهادات................ 45
خلاصه انگلیسی......................... 47-46
مراجع................................ 54-48
78 ص فایل Word
دانلود پروژه بررسی اثرات دستگاه Bionator بر روی رشد مندیبل درگروههای متفاوت رشد عمودی صورت