لینک پرداخت و دانلود *پایین مطلب*
فرمت فایل:Word (قابل ویرایش و آماده پرینت)
تعداد صفحه5
مطالعات تاریخی اصفهان
شناخت و بررسی بستر شهری و موقعیت سایت
1 – ویژگی تاریخی شهر اصفهان
اصفهان از جمله شهرهایی است که شاید تاریخ و سابقه آن به سابقه و قدمت کشور ایران برسد.این شهر در عموم دوره های تاریخ ایران، از شهرهای بزرگ و بااهمیت این کشور به شمار می رفته است. از دوران مختلف تاریخی آثار و بناهای باشکوهی باقی مانده که اصفهان را به مرکز جذب سیاحان داخلی و خارجی تبدیل کرده است
2 – وجه تسمیه اصفهان
در مورد وجه تسمیه شهر اصفهان اسناد و مدارک زیادی موجود است. در این باره پروفسور هرتسفلد می گوید: نام اصفهان در ابتدا « انزان » نامیده می شده « جی » مبدل گشته و هنگام حمله اعراب به این شهر « جی » به « گی » تبدیل شده است و از دوره هخامنشی به بعد « گی » یا « گابیسان » است.یاقوت حموی ، اصفهان را شهرسواران نامیده و حمزه اصفهانی کلمه اصفهان یا اسپهان را مشق از سپاه می دانسته است. با مراجعه به منابع موجود تاریخی چنین برمی اید.که کلمه اسپادان بطلمیوس و سپاهان پهلوی واصفهان عرب امروز یک لفظ قدیمی است و به احتمال قریب به یقین اساسا کلمهی پهلوی و ریشه ی قدیمی تراز پهلوی ان مشهود نیست .
3 - تحولات ساختار شهر اصفهان در دوره های مختلف تاریخی
دوره اول، پیدایش شهر ( قبل از اسلام تا 712 میلادی، 156 هجری قمری ) :
معمولاً گمان براین است که هسته های اولیه شهر کنونی اصفهان، دو سکونت گاه کوچک به نام های جی و یهودیه بوده است، که به فاصله تقریبی3.2 کیلومتر از یکدیگر قرار داشته اند. عوامل طبیعی مانند رودخانه دائمی، خاک حاصلخیز، آب و هوای معتدل، آزادی مذهب در مورد یهودیان و ... در پیدایش این سکونت گاههامؤثر بوده است.گمان می رود موقعیت جغرافیایی جی ( شهرستان ) که مدینه نیز نامیده می شود، در حاشیه زاینده رود، در محلی است که تپه جی واشراف فعلی قراردارد، و محل تقریبی یهودیه در حوالی میدان کهنه و محله جویباره فعلی بوده است. طبق روایات کهن، زمان ساخت یهودیه، مربوط به دوران بخت النصر میباشد که در زمان یهودیان را از بابل کوچ داده و در این مکان ساکن کرده بودند و بعضی گفته اند که شوشاندخت همسر اول یزدگرد ساسانی ، که خود یهودی بوده، این شهر را برای سکونت یهودیان بنا نهاده است . محققین جدید می گویند در بیرون شهر جی، یهودیان مستقر شدند و آبادی فراوان به وجودآورده اند و همین یهودیه است که سرانجام توسعه پیدا کرد و اصفهان از آن به وجود آمد. جی شامل شهرستان کنونی، تا حد محلات قدیمی خواجو و ترواسکان وپای قلعه کران و قسمت دیگر، محور خیابان هاتف امروزی بوده است. جی، دژی بوده که از نظر نظامی نقش مهمی برعهده داشته، درحالی که یهودیه این چنین نبوده است. ویژگی های شهرستان در دوران اولیه ساخت خود عبارتند از :
- شهری با چهار دروازه .
- دارای ارگ قدیمی ( کهن دژ ) .
- پناه گاهی برای عبور کاروانیان و محل نگهداری خزائن دولتی .
یهودیه ، یک کلنی یهودی نشین بوده که در مورد منشاء آن روایت های مختلفی وجود دارد. حقیقت هرچه باشد، روشن است که یهودیان مدت ها پیش از بنای جی به منطقه اصفهان آمده بودند. ویژگی های یهودیه در دوران اولیه ساخت خود عبارت بودند از :
تحقیق در مورد شناخت و بررسی بستر شهری و موقعیت اصفهان