مشخصات این فایل
عنوان: شرکت تولید دارو
فرمت فایل : word( قابل ویرایش)
تعداد صفحات: 139
این گزارش کارآموزی درمورد کنترل کیفیت و تولید محصولات داروئی – بهداشتی می باشد.
بخشی از تیترها به همراه مختصری از توضیحات هر تیتر از گزارش کارآموزی شرکت تولید دارو
مدت پایداری
در لابراتوار داروسازی مکانی برای تعیین مدت وجود دارد. بدین ترتیب که نمونههای از سریهای مختلف فرآوردههای دارویی تا مدت معینی با ذکر مشخصات کامل آنها در محل مخصوص نگهداری نمایند. این فاصله مدت را مدت پایداری مینامند. این مدت در انواع فرآوردههای دارویی متفاوت است. پس از اتمام مدت لابراتور سازنده هیچگونه مسئولیتی در قبال فساد، کاهش ماده موثر و یا تغییر رنگ و تغییر رنگ و تغییر شکل محصول دارویی قبول نمینمایند. .....(ادامه دارد)
بخش تهیه پودر گرانول غیر استیل
پودر های خوراکی ونیز گرانول قرصها در این بخش ساخته میشوند لذا کارخانجاتی که پودر شیشه یا در ساشه پر میکنند ویا دارای بخش قرص و کپسول دراژه هستند. باید یک محل مناسب را جهت تولید پودر گرانول در نظر بگیرند. پودرهای آنتیبیوتیک باید در بخش اختصاصی خود تهیه شده و جهت تهیه پودر گرانول آنها نمیتوان از بخش پودر گرانولسازی عمومی و لابراتور استفاده کرد. گرانولها، حلب های بسیار کوچک محتوی مواد مؤثر خیلی قوی هستند. وزن آنها معمولا از حب کمتر در حدود 5/.تا 6./. گرم است و موادی بی اثری که در تهیه گرانولها بکار میرود عبارتند از : گرد ، لاکتوز، سمغ عربی و شربت است. اصولا مراحل تهیه پودر عبارتند از : توزین، آسیاب کردن، الک کردن، مخلوط کردن ودر صورت لزوم خشککردن لذا باید وسایل این .....(ادامه دارد)
بخش روکش دادن Coating
قرص های پوششدار قرص های فیلم کتدو پودر گرانول روکش دار، را در این بخش تهیه می نماید که خود این بخش جزو قرص سازی است ولی باید دارای سالنهای جداگانه باشد. قرص های پوشش دار که به آنها دراژه ،
d ragee نیز می گویند، قرص هایی هستند که به علت طعم نامطلوب یا محافظت ازعوامل نامطلوب یا محافظت از عوامل خارجی یا تغییر در زمان انحلال آنها وجود یک روکش روی قرص ضروری میباشد. هسته این قرص ها به طور کلی در بخش قرص سازی ساخته شده و در بخش کوتینگ یا دراژه سازی لعاب یا پوسته خارجی داده می شد. گاهی مواد دارویی قرص با هم ناسازگار بوده و جهت تفکیک آنها قرص را با چند لایه تهیه می نمایند. لذا این لایه ها را با دقت کامل تهیه کرد ولی در هر حال هست قرص باید از نظر رطوبت و اندازه و وزن استاندارد باشد تا دراژه مناسب به دست آید. چنانچه رطوبت هسته بیش از حد استاندارد باشد تا مرور ایام در اثر گرما بخار آب موجود درهسته باعث میشود که قرص پوشش دار ترک بخورد کار دراژه سازی معمولا به علت خشک کردن ها و مراحل مختلف روکش طول می کشد لذا باید دارای فضای کافی برای دوکش دادن و خشک کردن دراژه ها و قرنطینه آنها باشند. قسمت روکش دادن باید حاقل 4 اتاق مناست با وضعیت .....(ادامه دارد)
6ـ خروج کپسول از دستگاه
در ماشین های مدرن جدید، کپسول های سبک خالی بو سیله یک خلاء ملایم از گردونه خارج شده و در ظرف دیگری میریزند ولی در سیستم قالب دستی باید کپشول های خالی را به وسیله کنترل عینی جدا نمود. در این بخش دستگاهی به نام BOSCH وجود دارد که مجهز به کامپیوتر و به طور اتوماتیک عمل کپسول زنی را انجام میدهد. بالای این دستگاه دو قیف وجود دارد که محتوی کپسول های خالی و دیگری محتوی پودر کپسول در آن ریخته شده و در قسمت دیگر سر کپسول میباشد کپسول ها 4تا 4تا پایین آمده و قسمت ؟؟؟ و سر آن از هم جدا میشوند. بدنه در زیر قرار میگیرد. سپس پودر کپسول در آن ریخته شده و در قسمت دیگر سر کپسول به بدنه متصل میشود. ضمنا این دستگاه مجهز به چشم الکترونیکی است که بطور اتوماتیک کپسول های ضایع ( پر شده) را جدا میکند. از سمت دیگر دستگاه، کپسول های سالم .....(ادامه دارد)
دستگاه حلالیت زنبیلی
بیشتر از سایر انواع متداول بوده و عبارت است از یک زنبیل استوانهای شکل فلزی با سوراخ نهایی این زنبیل در انتهای یک میله قرار دارد که میله دارای حرکت دورانی به دور خود میباشد و با حرکات میله زنبیل نیز میچرخد. قرص را دورن زنبیل گذارده و در محلول C 1 37 میگذارند. تعداد دور میله در ثانیه بر حسب دستور کار فارکوپه برای هر قرص متفاوت است و محلول دستگاه شامل آب یا بافر اسیدکلریدریک رقیق است. این دستگاه دارای گرم کننده برقی و ترومتر میباشد تا درجه آب ثابت بماند و برای آن از دستگاه .....(ادامه دارد)
بخشی از فهرست مطالب گزارش کارآموزی شرکت تولید دارو
تاریخچه
شرکت تولیددارو
گسترش فعالیت
توسعه آزمایشگاه
کنترل و آنالیز
تحقیقات پایه
محصولات شرکت
آشنایی با دارو
تعریف دارو
تاریخ مربوطه به محصولات دارویی
انقضای تاریخ مصرف
مدت پایداری
کنترل ها عبارتند از:
مراحل تولید
بخش تهیه پودر گرانول غیر استیل
گرانول سازی
تهیه گرانولاسیون
اصول اساسی تولید قرص
قرص ها فرآورده های
ویژگیهای قرص
شیوه های تولید قرص
تعاریف
ماشین ضربهای
ماشین دوار
هدایت کننده پایین رو (C )
مواد کمکی در قرصها عبارتند از
پرکنندهها
چسبانندهها
انواع چسباننده
باز کننده ها
رنگها
خوشبو کنندهها و چاشنیها
انواع قرصها
دراژهسازی
روکشقندی
روکش سلولزی
دلیل استفاده از روکش در قرصها:
بسته بندی جامدات:
بخش روکش دادن Coating
گزارش بخش جامدات تولید دارو
بخش گرانولسازی
قرص سازی
محلولها
محلول آبی
روش تهیه ماده تزریقی
سوسپانسیون
محلول غیر آبی
قسمت شربتسازی
مایعات:
سوسپانسیونها:
شستشوی شیشه
مراحل پرکنی شربت:
بسته بندی شربت و سوسپانسیون
قسمت قطره
تهیه مایعات استریل و آسپتیک
آزمایشات این محلولها عبارتند از
بخش تهیه محلولهای تزریقی
نیمه جامدات
تهیه پماد ویکس :
شیاف:
دستگاه ها قابگیری شیاف
آنتی بیوتیک:
آنتی بیوکتها با منشا قارچی:
کپسول:
در مرحله
سوسپانسیون:
فرق پودر کپسول و سوسپانسیون:
اطاق توزین کپسول:
بخش کپسول پرکنی:
خروج کپسول از دستگاه
بسته بندی کپسول ها:
بسته بندی شربتها سوسپانسیون:
لابراتور
آزمایشهای فیزیکی
زمان حلالیت
دستگاه حلالیت زنبیلی
مدل بیچهای
اندازه گیری سختی قرص
قابلیت خرد شدن یا فرسایش
بازرسی ماکروسکوپی قرصها
با آزمایش چشمی ابتدا یکنواختی
کنترل خواص شیمیایی
آزمایشات شیمیایی شامل
کنترل میکروبی
کنترل بهداشتی
ویسکوزیته
اندازه باقیمانده خشک Residive
اندازه گیری PH
اندازه گیری میزان کف
دانلود گزارش کارآموزی شرکت تولید دارو