مقدمه
به منظور طبقه بندی خاک برای اهداف مهندسی ،لازم است که نحوه ی توزیع اندازه ی دانه ها در توده خاک تعیین گردد .دانه بندی روشی است که توزیع اندازه ی دانه های خاک را تعیین می کند.
جدول زیر شماره ی الکها را بر حسب استاندارد امریکا به همراه اندازه ی قطر سوراخ های این الک ها ارائه می دهد . الک ها از سیم های به هم بافته تهیه شده اند و قطر الکها معمولا 8 اینچ (203 میلی متر ) می باشد.
هدف آزمایش :
این روش آزمایش تعیین چگونگی توزیع اندازه ی مصالح سنگی ریز دانه ودر شت دانه را بوسیله ی الک شامل می شود.
روش آزمایش :
1- یک نمونه از خاکی که در گرمکن خشک شده است را تهیه می کنیم . وزن نمونه های مورد نظر که بزرگترین دانه های ان به اندازه ی قطرسوراخ الک شماره ی 4 (4.75 میلی متر ) می باشند حدود 500 گرم می باشند. برای خاک های دارای دانه های بزرگتر از 4.75 میلی متر مقدار بیشتری خاک مورد نیاز است .
2- دانه های به هم چسبیده را با استفاده از هاون و میله ی لاستیکی ان از هم جدا می کنیم .
تذکر: این کار به خاطر جدا کردن ذرات دانه ها از هم دیگر می باشد و منظورخرد کردن خود ذرات نیست
3- نمونه را به طور دقیق با دقت 0.1 گرم وزن می کنیم(W ) . قطر سوراخ الک ها از بالا به پایین کم می شود .
4- الک ها را روی هم می گذاریم .پایین ترین الک باید الک شماره ی 200 بوده و یک ظرف زیر الک شماره ی 200 قرار می گیرد. همان طور که قبلا ذکر شد ،معمولا الکها به ترتب شماره های 200،140،60،40،20،10،4 می باشند اگر چه الک های بیشتری می توانند بین آنها قرار گیرند.
5- خاکی که درمرحله ی 2 تهیه شده است از بالا بر روی الک ها ریخته می شود .
6- درپوش روی الک ها قرار می گیرد .
7- این الک ها را بر روی یک لرزاننده الک به مدت 10 تا 15 دقیقه قرار داده و تکان می دهیم .
8- سپس لرزاننده ی الک را خاموش و الک ها را از روی ان بر می داریم .
9- مقدار خاک باقیمانده روی هر الک و همچنین خاک داخل ظرف را وزن می کنیم
10- اگر مقدار قابل ملا حظه ای از خاک سیلت دار یا بخشی از رس بر روی الک 200 مانده باشد باید آن را شست . این کار به این صورت انجام می گیرد که الک 200 و خاک باقیمانده ی روی آن را زیر آب شیر موجود در آزمایشگاه گرفته و می شوییم.
وقتی آبی که از الک رد میشود تمیز وبدون ذرات خاک باشد جریان آب را قطع کرده و خاک باقیمانده بر روی الک (در انتهای کار)را به یک ظرف تمیز مخصوص تبخیر منتقل می کنیم . سپس ظرف مزبور را در گرمکن گذاشته تا به یک وزن ثابت برسد .(تذکر:این مرحله چنانچه مقدار خاک باقیمانده روی الک 200 بسیار کم باشد لازم نیست )
وزن خاک خشک باقیمانده روی الک 200 را تعیین می کنیم . تفاوت وزن بین این وزن و وزن باقیمانده روی الک 200 به دست آمده از مرحله ی 9 مقدار خاکی می باشد که در اثر شستن با آب از الک 200 عبور کرده است.
لوازم آزمایشگاهی :
ترازو – اون – الک ها- تکان دهنده مکانیکی
الک ها: صفحه ی الک باید بر روی قاب سوار شده طوری که مواد اضافه خارج نشود . چشمه های الک طبق استاندارد و مشخصات فنی می باشد . الک ها دارای دو قاب 12 اینچ و 8 اینچ موجود می باشد . معمولا تعداد سوراخ ها را در یک اینچ مربع طول محاسبه می کنند .
ترازو : به صورت دیجیتال و آنالوگ در بازار یافت می شود معمولاً برای خاکهای رسی با دقت gr 01/0 و برای خاکهای دانهای gr 1/0 می باشد . محل قرارگیری ترازو باید به گونه ای باشد که هیچگونه لغزشی نداشته باشد .
اون (گرمخانه) : همراه با کنترل کننده ترموستادی است که قابلیت کنترل دما تا 50 110 را دارا می باشد . برای خاکهای آهکی و گچی در دمای 600 قابل اندازه گیری می باشد . مدت زمان خشک شدن خاکهای رسی بین 12 الی 16 ساعت و برای خاکهای ؟ 4 ساعت کافیست .
تکان دهنده ی مکانیکی(SHAKER ):تکان دهنده ی مکانیکی است که حرکتی برای الک ها ایجاد می کند تا باعث شود ذرات خاک بالا جهیده ،غلت خورده واز یک طرف به طرف دیگر جابجا شود.مدت الک کردن 10 دقیقه زمان نیاز دارد .
عمل الک کردن با دست :
ابتدا با توجه به حداکثر اندازه ی اسمی مصالح را انتخاب کرده و الک ها را ازبالا به پایین روی هم دیگر قرار می دهیم .سپس مانده ی روی یکی از الک ها را جدا کرده و سینی را زیر آن قرار می دهیم و در پوش را روی الک قرار داده تا طی عمل الک کردن نمونه ها به خارج ریخته نشوند . مدت عمل الک کردن در یک دقیقه 150 حرکت داشته باشد. ودر هر 25 حرکت یک ششم آن را می چرخانیم تا عمل الک کردن در تمام نقاط یکسان پخش شود.
شامل 70 صفحه word
دانلود تحقیق آزمایش خاک