نقش آب در انتقال بیماریها
1 ـ بیماریهایی که در اثر افزایش یا کمبود املاح محلول، موجود در آب آشامیدنی بروز میکند
2ـ بیماریهایی که آب وسیله انتقال آنها است
3 ـ بیماریهایی که آب، محیط پرورش میزبان یا عامل سببی آنها است
4 ـ بیماریهایی که آب به صورت غیرمستقیم در انتشار آنها نقش دارد.
1-1- نقش افزایش املاح محلول در انتقال بیماریها
1-1-1- مِتهِموگلوبینمی (Blue babies) Methemoglobinemia
این بیماری در اثر افزایش نیترات به میزان 45 میلیگرم بر لیتر ایجاد میگردد.
1-1-2- فلوئوروزیس دندانها Dental Fluorosis :
افزایش میزان فلوئور بیش از 2 تا 3 میلیگرم بر لیتر در آب آشامیدنی.
1-2-3- سرطانزایی
- افزایش هیدروکربورهای حلقوی در غلظت بیش از 2/0 میکروگرم بر لیتر در آب آشامیدنی
- افزایش احتمال بروز سرطان در مصرف آبهای آلوده بیش از 05/0 میلیگرم بر لیتر ارسنیک
- افزایش احتمال بروز سرطان در مصرف آبهای آلوده به ترکیبات نیتروزامین.
1-2- نقش کاهش املاح محلول با انتقال بیماریها
1-2-1- کمبود ید کمتر از یک میلیگرم بر لیتر مشروط بر عدم تامین ید مورد نیاز از سایر منابع غذایی
1-2-2- پوسیدگی دندان، کمبود فلوئور کمتر از 5/0 میلیگرم بر لیتر باعث افزایش پوسیدگی دندان
1-2-3- بیماریهای قلبی ـ عروقی، مصرف آبهای سبک (کمتر از 100 تا 150 میلیگرم بر لیتر) باعث گسترش بیماریهای قلبی، عروقی میگردد.
2- بیماریهایی که آب وسیله انتقال بیماری است
2-1- ویبریو کلرا، عامل وبا Vibrio Cholerae
2-2- سالمونلا تیفی، عامل تب روده Typhoid Fever
2-3- شیگلا، عامل شیگلوز Shigellosis
2-4- فرانسیسلا تولارنسیس، عامل تولارمی Francisella Tularensis
2-5- مایکوباکتریوم توبرکولوزیس، عامل سِل Tuberculosis
2-6- لپتوسپیرا، عامل لپتوسپیروز Leptospirosis
2-7- آنتاموبا هیستولیتیکا، عامل آمیبیاز Entamoeba histolytica
2-1 - Vibrio Cholerae
باکتری است متحرک، هوازی بیهوازی اختیاری، گرم منفی، بدون اسپور، بدون کپسول، در دمای 22-40 درجه سانتیگراد رشد میکند.
• در البسه مرطوب و آلوده 1-3 روز
• در سبزیجات و میوه های تازه 4-7 روز
• در مخازن نگهداری آب 6 تا 9 هفته
• در آب دریا تا 4 روز
• در آبهای سطحی تا 13روز
روش کنترل
• کلرزنی 2 تا 3 ppm برای مدت 10 دقیقه.
• شستشوی توالتها با گندزدا
• حوضچه ته نشینی
• استفاده از صافی شنی کند
2-2- Typhoid Feve
عامل بیماری سالمونلا تیفی، باسیل متحرک، بدون اسپور، هوازی بیهوازی اختیاری، جایگرینی در روده، ورود به غدد لنفاوی، جریان خون، بروز تب شدید.
• در آبهای گل آلوده تا یکسال
• در مخازن نگهداری تا 6 ماه
• در یخ تا 3 ماه
• کره، خامه، پنیر تا چند هفته
آلودگی از طریق آب آلوده، غذای آلوده، حشرات
روش کنترل
• گندزدایی با کلر
• بهداشت فردی
• کارت معاینه بهداشتی (ناقلین سالم)
• کنترل حشرات
• کنترل مخازن آب
• رعایت فاصله در محل توالتها
2-3- Shigellosis
از دسته آنتروباکتریاسه میباشد، بدون تاژک و بیحرکت، بدون کپسول و اسپور، میله ای شکل.
دارای 4 گونه اصلی:
S . Sonnei
S . Dysenteriae
S . Flexneri
S . Boydii
علائم: ایجاد اسهال همراه بلغم و خون
در آبهای تمیز تا یکماه و در آب دریا تا 15 روز زنده میماند.
روشهای کنترل
• آموزش بهداشت فردی
• کنترل افرادی که با موادغذایی سروکار دارند
• کنترل حشرات نظیر مگس
• بهداشت موادغذایی (مخصوص مواد لبنی)
• رعایت فاصله در چاههای توالت با مخازن و چاههای آب
ـ کنترل عوامل میکروبی حداقل 11 متر در خلاف جهت حرکت آبهای زیرزمینی
ـ کنترل عوامل شیمیایی حداقل 45 متر در خلاف جهت حرکت آبهای زیرزمینی
ـ کلرزنی آب مصرفی و کنترل مخازن نگهداری
2-4- Francisella Tularensis
باسیل غیرمتحرک، گرم منفی، مطلقاٌ هوازی، عامل بیماری مشترک انسان و حیوان، مخزن، اکثراٌ حیوانات وحشی، حیوانات اهلی
عامل انتقال:
• تماس با آب، گل و لجن آغشته به مدفوع حیوانات آلوده.
• تماس زخمهای پوستی با محیط آلوده.
• حشرات نیش زننده.
• مصرف گوشت آلوده شکار.
• عامل بیماری در آبهای سرد تا 23 روز و در آبهای یخزده تا 30 روز زنده میماند.
• در اثر تماس زخم با محیط آلوده ایجاد تورم در محل زخم.
• در اثر تماس چشمها با آب آلوده ایجاد ورم ملتحمه چشم.
در اثر مصرف خوردن گوشت آلوده شکار عوارض گوارشی.
شامل 15 صفحه word
دانلود تحقیق بیماریهای منتقله از طریق آب