1- نقش آب در انتقال بیماریها
1 ـ بیماریهایی که در اثر افزایش یا کمبود املاح محلول، موجود در آب آشامیدنی بروز میکند
2ـ بیماریهایی که آب وسیله انتقال آنها است
3 ـ بیماریهایی که آب، محیط پرورش میزبان یا عامل سببی آنها است
4 ـ بیماریهایی که آب به صورت غیرمستقیم در انتشار آنها نقش دارد.
1-1- نقش افزایش املاح محلول در انتقال بیماریها
1-1-1- مِتهِموگلوبینمی (Blue babies) Methemoglobinemia
این بیماری در اثر افزایش نیترات به میزان 45 میلیگرم بر لیتر ایجاد میگردد.
1-1-2- فلوئوروزیس دندانها Dental Fluorosis :
افزایش میزان فلوئور بیش از 2 تا 3 میلیگرم بر لیتر در آب آشامیدنی.
1-2-3- سرطانزایی
- افزایش هیدروکربورهای حلقوی در غلظت بیش از 2/0 میکروگرم بر لیتر در آب آشامیدنی
- افزایش احتمال بروز سرطان در مصرف آبهای آلوده بیش از 05/0 میلیگرم بر لیتر ارسنیک
- افزایش احتمال بروز سرطان در مصرف آبهای آلوده به ترکیبات نیتروزامین.
1-2- نقش کاهش املاح محلول با انتقال بیماریها
1-2-1- کمبود ید کمتر از یک میلیگرم بر لیتر مشروط بر عدم تامین ید مورد نیاز از سایر منابع غذایی
1-2-2- پوسیدگی دندان، کمبود فلوئور کمتر از 5/0 میلیگرم بر لیتر باعث افزایش پوسیدگی دندان
1-2-3- بیماریهای قلبی ـ عروقی، مصرف آبهای سبک (کمتر از 100 تا 150 میلیگرم بر لیتر) باعث گسترش بیماریهای قلبی، عروقی میگردد.
2- بیماریهایی که آب وسیله انتقال بیماری است
2-1- ویبریو کلرا، عامل وبا Vibrio Cholerae
2-2- سالمونلا تیفی، عامل تب روده Typhoid Fever
2-3- شیگلا، عامل شیگلوز Shigellosis
2-4- فرانسیسلا تولارنسیس، عامل تولارمی Francisella Tularensis
2-5- مایکوباکتریوم توبرکولوزیس، عامل سِل Tuberculosis
2-6- لپتوسپیرا، عامل لپتوسپیروز Leptospirosis
2-7- آنتاموبا هیستولیتیکا، عامل آمیبیاز Entamoeba histolytica
2-1 - Vibrio Cholerae
باکتری است متحرک، هوازی بیهوازی اختیاری، گرم منفی، بدون اسپور، بدون کپسول، در دمای 22-40 درجه سانتیگراد رشد میکند.
- در البسه مرطوب و آلوده 1-3 روز
- در سبزیجات و میوه های تازه 4-7 روز
- در مخازن نگهداری آب 6 تا 9 هفته
- در آب دریا تا 4 روز
- در آبهای سطحی تا 13روز
روش کنترل
- کلرزنی 2 تا 3 ppm برای مدت 10 دقیقه.
- شستشوی توالتها با گندزدا
- حوضچه ته نشینی
- استفاده از صافی شنی کند
2-2- Typhoid Feve
عامل بیماری سالمونلا تیفی، باسیل متحرک، بدون اسپور، هوازی بیهوازی اختیاری، جایگرینی در روده، ورود به غدد لنفاوی، جریان خون، بروز تب شدید.
- در آبهای گل آلوده تا یکسال
- در مخازن نگهداری تا 6 ماه
- در یخ تا 3 ماه
- کره، خامه، پنیر تا چند هفته
آلودگی از طریق آب آلوده، غذای آلوده، حشرات
روش کنترل
- گندزدایی با کلر
- بهداشت فردی
- کارت معاینه بهداشتی (ناقلین سالم)
- کنترل حشرات
- کنترل مخازن آب
- رعایت فاصله در محل توالتها
2-3- Shigellosis
از دسته آنتروباکتریاسه میباشد، بدون تاژک و بیحرکت، بدون کپسول و اسپور، میله ای شکل.
شامل 15 صفحه فایل word قابل ویرایش
دانلود مقاله بیماریهای منتقله از طریق آب