فرهنگ آپارتمان نشینی و برخورد با همسایه
12 صفحه در قالب word
مقدمه
در این پژوهش با توجه به اهمیت روابط همسایگان با یکدیگر و رعایت حقوق آنها از سوی یکدیگر تلاش کردیم به پاره ای از حقوق همسایگان از زبان روایات اشاره کرده و با بیان چگونگی روابط کنونی همسایگان در دنیای امروز به نقاط قوت و ضعف آن اشاره کنیم. امید است با مطالعه این مجموعه کوچک انگیزه ای پیدا کنیم تا به صورت گسترده تر پیرامون مسأله مهم همسایه و حقوق آن به پژوهش پرداخته و عملاً به رعایت حقوق یکدیگر مبادرت کنیم. چنانچه مولا علی علیه السلام می فرمایند :
«فبادرو باعمالکم تکونوا مع جیران الله فی داره رافق راسله و ازارهم ملائکته و اکرم اسماعهم ان تسمع حسیس نار ابداو صان اجسادهم ان تلقی لغوبا و نصبا و ذلک فضل الله یؤتیه من یشاء والله ذوالفضل العظیم»
«پس با اعمالتان بشتابید که در کنار همسایگان خدا و در سرای خاص او جایگاهی بیابید سرایی که دیدار کنندگان ساکنانش پیامبران، دوستان و فرشتگان خدایند و خداوند گوشهایشان را ارجی فراتر از آن داده است که با زوزه آتش آزرده شوند و بدنهاشان را نیز از هر سختی و رنجی مصون داشته است و ... این امتیاز خدایی است که به هر که خواهد ارزانی دارد و خدای را برترین عظمت باشد»
فرهنگ برخورد با همسایه در اسلام
فرهنگ
واژه فرهنگ در فارسی معادل کلمه «ثقاخه» در عربی و «culture» در انگلیسی است. در علوم انسانی کمتر واژه ای را می توان یافت که در معنای آن وفاقی وجود داشته باشد واژه فرهنگ نیز چنین است.
معنای لغوی
این کلمه در اصل به معنای کشت و کار و پرورش جسمی بوده است که در برخی اصطلاحات و ترکیبات نیز هنوز در همین معنا به کار می رود. در زبان فارسی فرهنگ گرچه کلمه ای مرکب از فر به معنای (لوز بزرگی و شرکت) و هنگ به معنای (سنگینی و وقار قصد و اراده آهنگ کاری و چیزی را کردن قوم و قبیله فوج سیاه) می باشد. اما به شکل مرکب آن در معنای دیگری همچون دانش و فرزانگی خرد و عقل سلیم و تدبیر و سنجیده کتاب لغت و ادب و اخلاق و آموزش و پرورش آمده است. شاید آنچه در معنای فارسی بیشتر از این واژه مراد می شود همین دو معنای اخیر است. با فرهنگ در زبان رایج مردم ما بیانگر کسی که آشنا به مبادی اخلاق و آداب و رسوم اجتماعی و خوش مشرب است اهل ارتباطات اجتماعی مناسب است و کسی که چنین ویژگی ای ندارد بی فرهنگ خوانده می شود.
فرهنگ همسایه داری در اسلام
خطوط کلی آداب معاشرت در اسلام
در دیدگاه اسلامی جامعه و روابط انسانی آن رنگ الهی به خود می گیرد و همه چیز در جهت نیل به هدف غایی آفرینش می باشد همان هدفی که کمال مطلوب اوست لذا جامعه برای انسان همانند صحنه آزمایشی می باشد که او می تواند در این صحنه با ایجاد روابط صحیح و انسانی به همنوعان خود صفات نیکویی را که مورد توجه و رضایت حق تعالی است در خود پرورش دهد و از سوی دیگر صفات ناپسند و رذایل اخلاقی را که موجب سقوط و انحطاط وجود ارزشمند اوست از وجود خویش پاک کنند. آداب همنشینی با دیگران را می توان در دو مرحله اندیشه و عمل خلاصه کرد :
الف ـ مرحله اندیشه
از دیدگاه اسلام روابط اجتماعی انسانها در مرحله اندیشه بر اصول خیرخواهی، محبت و مودت،
حسن ظن و مانند آن مبتنی است یعنی مسلمانان باید صفحه اندیشه خود را نسبت به سایرین نیکو سازد. اندیشه خیرخواهی نصیحت دوستی و سعادت آنها را در سرداشته و از نقشه کشی و توطئه چینی بر ضرر آنان بپرهیزد.
امیرمؤمنان علیه السلام می فرمایند :
«ان الله سبحان یحب ان تکون نیت الانسان للناس جمیله»
«خدای سبحان دوست دارد که نیت انسان درباره همنوعانش نیکو باشد»
ب ـ مرحله عمل
اسلام در مرحله عمل برای تنظیم روابط اجتماعی انسانها آداب و وظایفی قرار داده و پایه آن را بر ایمان به خدا و تقویت روح فضلیت و انسانیت بنا نهاده است. تعالیم اسلام در این زمینه بقدری دقیق و هماهنگ با فطرت انسان است که اگر به آن عمل شود و معاشرتها رنگ انسانی الهی به خود گیرد سیمای زندگی عوض می شود بسیاری مایلند در ارتباط با همنوعان خویش زندگی موفقی داشته باشند ولی به جهت ناآگاهی از چگونگی آداب معاشرت و نیز عدم رعایت این آداب توانایی برقراری روابط مناسب و اسلامی را از دست می دهند و به ناچار منزوی می شوند. بنابراین شناخت این آداب در مرحله عمل و توانایی ایجاد ارتباط مناسب با قشرهای مختلف جامعه براساس بینش مکتبی از اهمیت بسیاری برخوردار است خطوط کلی آداب معاشرت در مرحله عمل این است که انسان رفتار خود را با دیگران نیکو سازد انصاف را رعایت کرده آنچه برای خود می پسندد برای دیگران نیز بپسندد و آنچه برای خود دوست
نمی دارد برای دیگران نیز نپسندد با آنان مدارا کند به امور آنان اهتمام ورزد به نفع آنها، حرکت از تکروی بپرهیزد و با آنها همکاری داشته باشد و ...
امیرمؤمنان علی علی السلام در وصیت خود به امام حسن علیه السلام به بخشی از این خطوط کلی اشاره کرده و می فرمایند :
«اجعل نفسک فیما بینک و بین غیرک فاحبب لغیرک ما تحب لنفسک و اکره له ما تکره لها و لا تظلم کما لا تحب ان تظلم و احسن کما تحب ان یحسن الیک»
خویشتن را میان خود و دیگران میزان قرار ده آنچه را برای خود میخواهی برای دیگران بخواه و آنچه را برای خود خوش نمیداری برای دیگران نیز خوش مدار. به کسی ستم نکن چنانچه دوست نداری به تو ستم شود و نیکی کن همانگونه که دوست داری به تو نیکی شود.»
ممکن است هنگام انتقال از فایل ورد به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است
متن کامل را می توانید در ادامه دانلود نمائید
چون فقط تکه هایی از متن برای نمونه در این صفحه درج شده است ولی در فایل دانلودی متن کامل همراه با تمام ضمائم (پیوست ها) با فرمت ورد word که قابل ویرایش و کپی کردن می باشند موجود است
فرهنگ آپارتمان نشینی و برخورد با همسایه