دانلود روش تحقیق بررسی آلودگی هوا ناشی از صنایع بزرگ در شهرستان سمنان و راههای مقابله با آن با فرمت ورد و قابل ویرایش تعدادصفحات 71
«اثرات آلودگی هوا بر سلامت انسان»
اثرات آلودگی هوا بر انسان عمدتاً بر چشمها و دستگاه تنفسی است. هنگامی که گازهای ناشی از هوا، بخارات، دودهای غلیظ (فیومها)، غبار و غیره منتشر میشوند و با اعضای بدن تماس مییابند، سوزش چشم و تحریک چشمها، بینی، گلو و شش میگردند.
الف) دستگاه تنفسی
دستگاه تنفسی شامل ششها و مجاری تنفسی (مجرای عبور هوا از حفره بینی به ششها) میباشد. وظیفه دستگاه تنفسی عبارت است از استنشاق هوا به داخل ریهها، جداکردن ناخالصیها از هوا استنشاق شده به دستگاه گردش خون و خارج کردن گاز دیاکسید کربن در خون از طریق حفره بینی است. اگر ذرات معلق توسط انسان استنشاق شود، ممکن است بسته به اندازه آنها در قسمتهای مختلف دستگاه تنفسی رسوب نمایند. ذرات بزرگتر از 10 میکرون توسط مژههای بینی نگهداری میشوند و ذرات کمتر از 10 میکرون، ممکن است به مجاری تنفسی فوقانی وارد گردند. مجاری تنفسی فوقانی شامل: حفره، بینی، حلق بینی (فاز و فارنکس)، حنجره و نای میباشد. ذرات دارای اندازهی 2 تا 10 میکرون ممکن است به نای وارد گردند. امّا حرکت موجی شکل مژه مخاط از پایین به بالا ذرات را از نای به دهان برمیگرداند که در دهان، آنها میتوانند بلعیده شوند. مجاری تنفسی تحتانی شامل نایژهها، نایژکها، راههای هوایی، کیسههای هوایی، **** های ریوی میباشد. ذرات با اندازه کمتر از 25% تا یک میکرون وارد آلوئلهای دیده شده و رسوب مینمایند که در نتیجه حجم آلوئل را کاهش میدهند و بنابراین در اثر به حداقل رساندن تبادل اکسیژن از هوا به خون سبب آسیب به ریهها میگردند.
ب) چشم
وقتی مواد معلق یا گازی با قشر خارجی چشم و لایه مخاطی داخلی پلک تماس یابد، ممکن است سبب سوزش چشم گردد. سوزش منجر به مالیدن میگردد که ممکن است سبب صدمه فیزیکی چشم گردد.
آلاینده منبع اثرات
آلدئید دود اگزوز تحریک و سوزش چشم و پوست
آمونیاک صنایع شیمیایی خوردگی غشای مخاطی، آسیب به چشمها و صدمه به پوست
آرسنیک کارخانه ذوب فلز صدمه به پوست
کادمیوم صنایع فلزی مسمومیت حاد و مزمن، صدمه به کلیه
کلر صنایع شیمیایی سوزش چشم و گلو
کرومیوم صنایع دباغی و متالوژی سمی بودن برای بافتهای بدن
سرب کارخانه ذوب سرب، آفتکشها رسوب در ریهها، اعصاب
جیوه کارخانه ذوب فلز، رنگها مغز و کلیه
نیکل احتراق گازوئیل، دود سیگار و توتون سرطان ریه و دستگاه تنفسی
اثرات آلایندههای هوا بر سلامت انسان
گازهای معدنی:
CO: منوکسیدکربن یک گاز استنشاقی سمی است. وقتی منوکسیدکربن استنشاق میشود از ششها عبور میکند و به داخل پخش میگردد. منوکسیدکربن تمایل زیادی به ترکیب با هموگلبین خون دارد.
ترکیب منوکسیدکربن با هموگلوبین منجر به تشکیل کربوکسی هموگلبین (COHb) میگردد، تمایل هموگلوبین به جذب منوکسیدکربن بیش از 200 برابر تمایل آنها به جذب اکسیژن است. بنابراین منوکسیدکربن به جای اکسیژن در خون جذب خواهد شد. بدینترتیب توانایی هموگلوبین خون را برای حمل اکسیژن به بافتها کاهش میدهد و مرگ ناشی از فقدان اکسیژن میتواند اتفاق بیفتد. براساس استاندراد کیفیت هوای آزاد، غلظت منوکسیدکربن برای 8 ساعت تماس ppm10 میباشد. در غلظت ppm100 اکثر مردم دچار سرگیجه و سردرد میگردند. دود سیگار دارای 400 تا ppm450 گاز منوکسیدکربن است. وقتی غلظت CO از 750 تجاوز نماید، مرگ در اثر تماس کوتاه مدت (چند دقیقه) اتفاق میافتد. در غلظت 250 تا ppm500 مردم دچار کاهش هوشیاری میگردند. معمولاً غلظت CO در خیابانهای شهری دارای ترافیک 5 تا ppm20 میباشد.
دانلود روش تحقیق بررسی آلودگی هوا ناشی از صنایع بزرگ در شهرستان سمنان و راههای مقابله با آن