هدف تربیت کارشناسی است که با تکیه بر معلومات و تجاربی که میاندوزند بتوانند سمتهایی چون مجری، برنامهریز، تحلیلگر برنامههای کشاورزی و اقتصاد کشاورزی را عهدهدار شوند. داوطلب باید از روحیه کارکردن در محیطهای روستایی و قطبهای تولید کشاورزی و دانش قوی ریاضی دبیرستان برخوردار و به فعالیتهای پژوهشی ، ارشادی و مشورتی در زمینههای علوم اقتصادی و اجتماعی روستایی و کشاورزی است علاقمند باشد. طول دوره 4 سال است و دورس شامل 20 واحد دروس عمومی، 23 واحد دروس علوم پایه، 49 واحد دروس اصلی کشاورزی است که پس از آنها اختصاصا اصول مربوط به اقتصاد خرد و کلان دانشجویان، نظامها و اندیشههای اقتصادی اسلامی، اصول اقتصادی و کاربرد آن در کشاورزی و منابع طبیعی ریاضیات و آمار کاربردی در اقتصاد، مدیریت ، بازاریابی ،حسابداری و تعاون ، مبانی علوم اجتماعی و تحلیل سیستمها در 43 واحد تخصصی تعلیم داده میشود. فارغالتحصیلان عنوان مهندس کشاورزی در رشته اقتصاد را دارا میشوند. بعضی مراکز جذب فارغالتحصیلان عبارت است از : واحدهای اجرایی ، تحقیقاتی ، آموزشی و خدماتی کشاورزی در بخشهای دولتی تعاونی و خصوصی . امکان ادامه تحصیل تا سطح کارشناسی ارشد و دکتری در داخل کشور و تا سطوح بالاتر در خارج از کشور وجود دارد.
مهندسی کشاورزی – آبیاری
هدف دوره تربیت کارشناسان کارآموزی است که بتوانند علاوه بر عهدهدار شدن مسوولیت در رشتههای آبیاری و امور آب کشور در برنامهریزی و آموزش علوم آبیاری و زهکشی منشاء خدمات شایسته باشند.
طول این دوره 4 سال است که طی آن دانشجویان با فراگرفتن 20 واحد دروس عمومی، 31 واحد دروس علوم پایه ، 30 واحد دروس اصلی کشاورزی و 54 واحد دروس تخصصی نظری، عملی و کارهای صحرایی مهارتهای لازم برای انجام دادن امور فوق را کسب میکنند.
داوطلبان باید در علوم پایه ریاضی و تجربی قوی، در رابطه با آب، خاک و مصرف بهینه آب علاقهمند و برای اشتغال در کارهای صحرایی دارای توان جسمی کافی و روحیه لازم باشند. فارغالتحصیلان میتوانند تا سطح کارشناسی ارشد و بالاتر ادامه تحصیل دهند و یا در وزارت کشاورزی و امور آب سازمانهای آب منطقهای وزارت نیرو ، واحد آب وزارت جهاد سازندگی و مهندسان مشاور رشته آب کشور به کار اشتغال ورزند.
مهندسی کشاورزی – ماشینهای کشاورزی
هدف تربیت کارشناسانی است که بتوانند در زمینههای مربوط به کاربرد، نگهداری، تعمیر و ترویج ماشینهای کشاورزی ، برنامهریزی منطقهای ، مکانیزاسیون کشاورزی، مجری و ارزیاب پروژههای عملیاتی و برنامههای آموزش و تحقیقات عمل کنند. نیز با زمینههای طراحی ادوات آشنا باشند. دروس این رشته تشکیل شده است از : 20 واحد دروس عمومی، 27 واحد دروس علوم پایه ، 54 واحد دروس اصلی کشاورزی ، 53 واحد دروس تخصصی شامل دروس پایه، دروس مهندسی ، مکانیزمهای مربوط به ادوات و ماشینهای کشاورزی ، کاربرد،نگهداری و تعمیر و زمینههای طراحی آنها. طول دوره 4 سال است . دروس دوره به صورتهای نظری ، عملی و کارهای صحرایی است. فارغالتحصیلان دارای عنوان مهندسی کشاورزی در رشته ماشینهای کشاورزی خواهند شد و در صورت دارابودن شرایط میتوانند در سطح کارشناسی ارشد (در داخل کشور) و دکترا ادامه تحصیل دهند. از مراکز عمده جذب فارغالتحصیلان این رشته: سازمانهای آموزشی ، تحقیقاتی ،برنامهریزی و اجرایی مانند وزارت جهاد سازندگی ، شرکتهای کشت و صنعت ،واحدهای تولیدی بخش خصوصی و ... است . آمادگی جسمی و روحی برای کارهای عملی و برخورداری از دقت کافی برای محاسبات فنی از ویژگیهای مطلوب داوطلبان این دوره است و باید در دروس ریاضی، فیزیک و آمار قوی باشند.
دکتر صدرالاشرفی استاد مهندسی اقتصاد کشاورزی دانشگاه تهران در معرفی این علم میگوید:
«مهندسی اقتصاد کشاورزیقوانین کلان اقتصاد را در بخش کشاورزی پیاده میکند تا بتوان از امکانات و منابع موجود بهترین استفاده را کرد و بیشترین سود را به دست آورد. به عبارت دیگر در این علم مسائل اقتصادی در بخش کشاورزی اعمال میشود تا با استفاده از منابع موجود اعم از زمین ، آب ، کود ، بذر نیروی انسانی و سرمایه حداکثر محصول و حداکثر سود به دست آید.»
این استاد دانشگاه در مورد تفاوت رشته اقتصاد گرایش اقتصاد کشاورزی با رشته مهندسی کشاورزی – اقتصاد کشاورزی میگوید:
«دروس اختصاصی هر دو رشته یکی است اما دانشجویان رشته اقتصاد گرایش اقتصاد کشاورزی پایه رشته تحصیلیشان بر علم اقتصاد استوار است و دانشجویان رشته مهندسی اقتصاد کشاورزی پایه دروسشان بر دانش کشاورزی استوار شده است و بدون شک یک دانشجوی اقتصاد کشاورزی به دلیل عدم آشنایی با دانش کشاورزی و عوامل طبیعی از قبیل آب، خاک و هوا نمیتواند در این رشته کارایی لازم را داشته باشد. »
یکی دیگر از استادان دانشگاه نیز درباره ارائه اقتصاد کشاورزی به عنوان یک رشته مجزا – حدفاصل رشته کشاورزی و اقتصاد – میگوید:
«بازار محصولات کشاورزی به دلیل این که در بسیاری از موارد پیوستگی تولید را ندارد و متغیرهایی مثل آب و هوا و خاک بر آن اثر میگذارد، به مطالعه تخصصی ویژهای نیازمند است یعنی کارشناس و متخصص این بخش باید علاوه بر آشنایی با مسائل کشاورزی از قبیل اصول زراعت و بازارهای محصولات کشاورزی باید با اصول و مبانی علم اقتصاد مثل اقتصاد خرد و کلان نیز آشنا باشد»
رضا مصطفایی فارغالتحصیل این رشته نیز میگوید:
«مهندسی اقتصاد کشاورزی رشتهای است که تلاش میکند از یک سو فعالیت کشاورزان و مدیران واحدهای کشاورزی را بهینه کند و از سوی دیگر در بهبود برنامهریزی سیاستمداران و مدیران دولتی در بخش کشاورزی نقش داشته باشد.»
دکتر محمد حسین امید استاد مهندسی آبیاری دانشگاه تهران در معرفی این رشته میگوید:
«دانشجویان رشته آبیاری بخشی از دروس رشته مهندسی عمران آب و بخشی از دروس رشته کشاورزی را مطالعه میکنند. چرا که هدف این رشته استفاده از آب در کشاورزی است. بنابراین یک مهندس آبیاری باید با آب و ویژگیهای آن ، طریقه استحصال آب، طریقه انتقال آب به محل مصرف و طریقه مصرف آب آشنا باشد و برای تسلط به موارد فوق لازم است که از دانشهای دیگری از قبیل زمینشناسی ، هواشناسی ، خاکشناسی، گیاهشناسی، طراحی و ساخت تاسیسات آبی و مکانیزم مصرف آب توسط خاک و گیاه اطلاع داشته باشد.
شامل 15 صفحه Word
دانلود تحقیق مهندسی کشاورزی